Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Sveučilište Jura Dobrile i RoboTeam UNIPU nastavljaju s aktivnostima povodom Europske noći istraživača te su s učenicima srednje Medicinske škole Pula u četvrtak 19. rujna posjetili METRIS – Centar za istraživanje materijala Istarske županije gdje su predstavnici METRIS-a predstavili svoj laboratorij i opremu u laboratoriju.

Oprema dostupna u METRIS-u namijenjena je analizi metala i drugih čvrstih materijala te ispitivanju njihovih kemijskih, mehaničkih i strukturnih značajki, a koristi se i za čitav niz detaljnih analiza biološkog materijala te za razna ispitivanja za arheologe, restauratore i konzervatore. 

Srednjoškolci su uživali u praktičnoj nastavi i na licu mjesta vidjeli kako izgleda laboratorijska oprema na kojoj se vrše brojna ispitivanja i tako upotpunili svoja teorijska znanja. 

Osim posjete METRIS-u, RoboTeam UNIPU je u četvrtak posjetio Osnovnu školu Tone Peruško gdje su osnovnoškolci marljivo upijali prenesena znanja, s velikim interesom promatrali robotsku ruku i postavljali zanimljiva pitanja. 

Uz navedene aktivnosti, voditelj projekta docent Sven Maričić je gostovao na HRT Radio Puli u emisiji Razvojni kod koja će biti emitirana tijekom rujna. U emisiji je predstavljen program Europske noći istaživača te se u okviru navedenog projekta tijekom rujna očekuju gostovanja brojnih znanstvenika.

Sve se navedene aktivnosti provode u sklopu projekta European Researchers Night koji uz Sveučilište Jurja Dobrile u Puli provodi sedamnaest partnera: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište Sjever, Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut Ruđer Bošković, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatska zaklada za znanost, British Council, Staroslavenski institut, Mediteranski institut za istraživanje života i Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša.

Pogledajte našu galeriju fotografija.

Popis obavijesti