Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

Donator


Nakon postupka izrade projektne dokumentacije, ishodovanja potrebnih suglasnosti te podnesenog zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, od ovog je tjedna i fizički vidljiv početak priprema za izgradnju i rekonstrukciju novih smještajnih kapaciteta za studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Pripremni radovi započeti su demontažom postrojenja, odnosno ispražnjavanjem zgrada nekadašnje bolničke praonice rublja i kotlovnice. Izrađuje se nova interna elektroinstalacijska mreža za priključenje i prespajanje studentskog restorana na trajni priključak, kao i uspostava priključka za buduće gradilište, a isti će priključak služiti i za nove objekte.

Useljivo nagodinu

Podsjetimo, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, zajedno je s projektnim partnerom Studentskim centrom Pula, u srpnju 2016. godine prijavilo projekt "Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula". Projekt je prijavljen Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, na Poziv "Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju", a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.".

Ishodovanim bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj za financiranje ove ambiciozne investicije u iznosu od 58,4 milijuna kuna, smještajni kapaciteti za studente će u dva nova paviljona biti povećani za 248 ležaja. Zajedno s postojećih 144 u Studentskom domu ukupno će studentima biti na raspolaganju gotovo 400 ležaja.

Uvjeti natječaja su takvi da projekt mora biti gotov do sredine svibnja 2019. godine, a prvi studenti bi u dva nova paviljona trebali useliti s novom akademskom godinom 2019./2020. U "Paviljonu 2", na lokaciji stare kotlovnice, studenti će se smjestiti u 97 novih dvokrevetnih soba, a bit će ondje i četiri smještajne jedinice prilagođene za život i rad osoba s invaliditetom. Bit će to komforne, klimatizirane sobe, s TV prijemnicima, hladnjacima, sanitarnim čvorovima i besplatnim internetom.

Bolnička praona

Na svakoj etaži nalazit će se pomoćna kuhinja i prostor za odmor; u podrumu će biti garaža za više od 20 vozila te 40 bicikala, a bit će tu i priključak za besplatno punjenje električnih vozila. Unutar ovog objekta smjestit će se i novi studentski restoran sa sto mjesta za sjedenje te još 20-ak na terasi. U sklopu objekta studenti će imati na raspolaganju prostor za zabave, popularnu "tulumarnicu", dvoranu za fitness te praonicu i sušionicu rublja.

U objektu pod nazivom "Paviljon 3", koji će biti smješten na lokaciji stare bolničke praonice rublja, dogradit će se jedan kat gdje će se urediti 27 smještajnih jedinica, odnosno dvokrevetnih studentskih soba. Ondje će se smjestiti i učionice te ostali studentima potrebiti sadržaji.

Obje zgrade će biti energetski samoodržive, a električnu energiju će dobivati putem foto-naponskih ćelija s vlastitih krovova. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

Izvor: Glas Istre

Popis obavijesti